Parfume

By Philip Martin’s

Het ultieme en luxe parfum voor hem en haar van Philip Martin’s.

opaco

In-Oud

Oudh is hot!

Hoe ruikt het?

Voor ons Europeanen ruikt het in eerste instantie onbekend en mogelijk zelfs bevreemdend (het is even wennen, maar dan heb je ook wat..). Als je in Arabische of Aziatische landen bent geboren of lang hebt gewoond, ervaar je de geur waarschijnlijk als zeer bekend, comfortabel en feestelijk. Vaak gebruikt bij feesten en speciale ceremoniële momenten, geluk en aantrekkingskracht schenkend, de kwade energie wegdrijvend.

Als ik de geur van de pure olie zou mogen omschrijven is het met “vol, warm, balsamisch, houtig, iets rokerig, stoffig, een vleugje muffe boeken en oude kelders, met een bitterzoete twist”.

Bedwelmend

De eerste keer dat ik echte Oudh-hout rook dat ceremonieel verhit werd, zodat het hars er uit komt borrelen, werd deze geur nog verder geïntensiveerd met een medicinaal karakter en meer rokerigheid (logisch..). De geur werd haast bedwelmend, erg indrukwekkend zelfs. De Arabische dame die dit hout voor me verhitte, vertelde hierbij dat dit me op liefdes-, financieel en zakelijk vlak geluk zou brengen (altijd fijn!). Harmonieus verwerkt in een compleet parfum geeft het een mystieke twist aan de totale geur, die (quote Erik Zwaga:) “de geuren van ambergris, zoete wierook, tabak en hout verenigt”.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Het gebruik van Agarwood is waarschijnlijk al net zo lang bekend als bijvoorbeeld sandelhout. Eeuwenlang werd Oudh al gebruikt bij religieuze en andere feestelijkheden in Arabische en Indische landen, in China en Japan, vooral als hoogkwalitatieve wierook.

Vandaar dat Oudh ook wel ‘het hout der goden’ wordt genoemd. Ook kent Oudh vele medicinale toepassingen, zoals bij problemen met spijsvertering, verkoudheid en huidziekten. Olie van Oudh wordt veel gebruikt in Arabische parfumoliën, zoals in de traditionele attars (gebaseerd op o.a. rozenolie en Oudh-olie)

Voor de parfumerie is natuurlijk de unieke geurnuance het belangrijkste. Hoewel, de mooie verhalen over Oudh als aphrodisiac natuurlijk ook een interessant haakje zijn om nog omweerstaanbaarder te ruiken!

Wat is het?
Agarwood wordt gevormd door een reactie van de boom uit de Aquilaria-familie op schimmels of bacteriën. De bomen worden als het ware geïnfecteerd door een schimmel, waardoor de boom een beschermende sterk geurende hars gaat afscheiden en een soort vermolming van het hout optreedt.

Het hout in het hart van deze takken of stammen (harthout) wordt hierdoor steeds donkerder en harder. Sommige bomen kunnen wel meer dan 100 jaar worden. Vaak wordt alleen het donkere geïnfecteerde deel geoogst, worden er nieuwe inkepingen in het hout gemaakt waar de vermolming kan plaatsvinden en kan de boom weer verder groeien.
Tenslotte wordt uit dit hout de kostbare intensief geurende olie gehaald d.m.v. destillatie.

Kostbaar

De prijs van pure Oudh olie is zeer hoog, door een combinatie van schaarste (bepaalde boomsoorten staan onder internationale bescherming), lage opbrengst per hoeveelheid hout (12-20 ml olie uit 20 kg hout) en het typische arbeidsintensieve proces bij het winnen van het hout & de olie. De huidige marktprijs van een pure Oudh-olie ligt nu zelfs rond EUR 15.000-20.000 per kilogram. Gelukkig is Oudh zeer krachtig en uitgesproken, zo heb je relatief weinig olie nodig voor een effect.

in-oud

Start typing and press Enter to search